erfgoedobject

Burgerhuizen ontworpen door J. Schoeters

bouwkundig element
ID: 206457   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206457

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1878 op de site van het voormalige klooster der Ierse predikheren en op nieuwe rooilijn (1843) naar ontwerp van J. Schoeters gebouwd ensemble van twee burgerhuizen, beide opgevat als breedhuizen van vier travee├źn en drie verkleinende bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak, met gecementeerde lijstgevels in streng neoclassicistische stijl, horizontaal geleed door een hardstenen plint met keldergaten, registers van geriemd omlijste vensters - rechthoekig in de onder- en licht getoogd in de bovenbouw -, cordons, doorgetrokken lekdrempels, een casementenfries en een kroon- en tandlijst op klossen (nummer 238). Achtergevel met een rondboogvenster in de traptravee.

Nummer 238. In 1905 naar ontwerp van G. Decock bijgebouwde tuinkamer, keuken en sanitair (wasplaats, badkamer). Glazen luifel. Interieur. Eclectische binnenafwerking op de begane grond: gang en traphal met onder meer behouden trappaal en balusterleuning, sobere stucplafonds en gevarieerde sierconsoles in neoclassicistische stijl; salons met marmeren schouwen, paneeldeuren, lijstwerk op muren en plafonds in neo-Lodewijk XV- en neoclassicistische stijl, het plafond van de tuinkamer in de koof en het opgedeelde veld verlevendigd door art-nouveautableaus.

Nummer 240. Met uiterst links in de gevel een eenvoudige houten koetspoort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 32479 (bouwvergunning 09.05.1878).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuizen ontworpen door J. Schoeters [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206457 (Geraadpleegd op 09-07-2020)