Herenwoning met bijgebouwen

Beschrijving

Ensemble met een koetshuis, bijgebouwen en een zijtuin, ontstaan uit een vroeg-19de-eeuwse herenwoning (nummer 272) van drie traveeën, een koetspoort en twee bouwlagen onder een zadeldak, in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid met het vroegere nummer 270, en door overbouwing van de koetspoort tot één geheel omgevormd met een oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel onder een doorlopend zadeldak. Bouwnaden tussen de steigergaten in de tweede en de vierde travee doen vermoeden dat het dak ooit voorzien was van twee dakvensters met laadluik.

De neoclassicistische lijstgevel wordt gekenmerkt door een deels zandstenen plint met keldergaten, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, steigergaten en een houten kroonlijst op modillons. Typerend is de koetspoort met houten poortvleugels en bovenlicht, gevat in een zandstenen omlijsting van oplopende pilasters onder een vlakke latei en zandstenen cordon.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie