erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
206461
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206461

Juridische gevolgen

Beschrijving

L-vormig ingeplant op de hoek met de Glasblazerijstraat en in de Burchtstraat begrensd door en poortgebouw: ruim pand met neoclassicistisch uitzicht, minstens opklimmend tot de beginjaren van de 19de eeuw en getuigend van latere aanpassingen.

Het hoekpand telt drie bouwlagen boven een sokkelvormende kelderverdieping en tweemaal vier traveeën, onder een gecombineerde pannen zadelbedaking. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel verwerkt met zandsteen voor de plint, de hoekkettingen, de doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige vensters die een typerend schrijnwerk, decoratieve ijzeren leuningen en beneden een trapeziumvormige sluitsteen vertonen, en voor het geprononceerde cordon dat nadrukkelijk de beneden- van de bovenbouw aflijnt. Nagenoeg vierkante bovenste vensters met arduinen lekdrempels boven gegroefde consooltjes. Bepleisterde onderbouw met kelderopeningen, aan Burchtstraat deels getralied en voorzien van houten luiken. Omlopende houten kroonlijst met modillons.

Belendend éénlaags poortgebouw onder pannen zadeldak - met zelfde kroonlijst- en nokhoogte als nummer 28 -, met rechthoekige poort voorzien van zandstenen rechtstanden met neuten en zelfde hoekketting rechts.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206461 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.