Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Restanten van een rij van minstens zeven doorsnee-arbeiderswoningen, die volgens archiefgegevens werden opgetrokken in de periode 1908-1914, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden beschadigd. De rijhuizen, met twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak, vertonen een typerende contrasterende verwerking van rode baksteen met blauwe hardsteen voor plint, deuromlijsting, onder- en bovendorpels en witte baksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen. De houten kroonlijst op modillons bleef bewaard in nummer 48.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 70116, 70117 (bouwvergunning 25.06.1908), dossier 70379 (bouwvergunning 08.10.1908), dossier 74638 (bouwvergunning 1913), dossier 75259 (bouwvergunning 20.11.1913), dossier 75398 (bouwvergunning 19.01.1914).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie