Rij stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij van zes stadswoningen

Beschrijving

Zes rijwoningen, behorend tot de oudste basisbebouwing van dit straatgedeelte en samen met de Lombaardenstraat nummers 41-49 en 55 gebouwd in 1846. Volgens een repeterend schema opgetrokken reeks van neoclassicistische panden van twee (nummer 85) tot drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met houten kroonlijsten. De deels ontpleisterde bakstenen lijstgevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van hardstenen onder- en bovendorpels en witstenen negblokken, sommigen later versierd met gecementeerde omlijstingen. Opmerkelijk zijn de gietijzeren borstweringen op de verdieping.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 9174 (bouwvergunning 23.05.1846).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie