Rij stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij van vier stadswoningen

Beschrijving

Vier rijwoningen die naar ontwerp van A. Stevens in 1905-1906 opgetrokken werden volgens een min of meer spiegel-symmetrische opstand, als enkelhuizen met een smalle deur- en een brede venstertravee, een souterrain, twee bouwlagen en een mezzanino onder pannen zadeldak met houten kroonlijst op klossen.

Ze worden gekenmerkt door het lijnenspel van muurbanden en ontlastingsbogen in witte en gesinterde baksteen en een puntbekroning boven de deurtraveeën van nummers 22 en 24. Omstreeks 1912 werd in nummer 26 de ordonnantie gewijzigd door een vergroting van de vensteropeningen, de toevoeging van balkons en in 1972, van een garage.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 66634 (bouwvergunning 23.03.1905), dossier 68020 (bouwvergunning 16.07.1906), dossier 74021 (bouwvergunning 01.08.1912), dossier 122976 (bouwvergunning 08.06.1972).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie