erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van H. Maes

bouwkundig element
ID
206504
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206504

Juridische gevolgen

Beschrijving

Brede rijwoning van modernistische inslag, opgetrokken in 1939 naar een ontwerp van H. Maes in opdracht van professor ingenieur Clement Van Himbeeck. Het pand van drie bouwlagen onder een plat dak heeft een gevelparement van gele baksteen en rechthoekige muuropeningen.

Kenmerkend zijn het bijna volledig hardstenen parement van de begane grond, de pseudo-erker in witte similisteen in de tweede en de loggia in de derde bouwlaag. In 1959 werd een poortdoorgang rechts toegevoegd en het schrijnwerk van de begane grond gewijzigd. Recent werd ook het andere houtwerk vernieuwd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99485 (bouwvergunning 04.05.1939, 17.09.1959).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van H. Maes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206504 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.