Hoekensemble

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekensemble

Beschrijving

Hoekensemble, bestaande uit een rijwoning (nummer 192), een hoekwoning (nummer 194) en een rijwoning in de Redingenstraat (nummer 93), op initiatief van aannemer P.A. Dierickx en naar ontwerp van L. Dierickx in 1925-26 opgetrokken. De panden omvatten drie bouwlagen onder zadeldaken met volgens de terreinhelling getrapte kroonlijsten. De lijstgevels zijn opgetrokken in rode baksteen met verwerking van hardsteen voor de plint, kunststeen voor de puilijst en witte baksteen voor muurbanden, ontlastingsbogen en pseudo-steigergaten. Kenmerkend zijn de spiegels in constrasterend metselverband, de rondboogvensters in de derde bouwlaag, de driezijdige erker op console (nummer 194) en het balkon met buikige, smeedijzeren balustrade op de hoek.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 84633 (bouwvergunning 29.06.1925), dossier 85686 (bouwvergunning 19.02.1926).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie