erfgoedobject

Neotraditioneel hoekhuis

bouwkundig element
ID: 206511   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206511

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuisje in neotraditionele stijl, dat in 1927 naar een ontwerp van E. Mispelter gebouwd werd in opdracht van de paters kapucijnen die in 1921 het aanpalende, voormalige kartuizerklooster hadden betrokken.

Het pand omvat twee bouwlagen onder een pannen schilddak met dakkapellen onder zadeldak, één travee aan de vest, één afgeschuinde hoektravee en twee traveeën aan de Sint- Franciscusweg.

Het neotraditionele karakter uit zich in de ruw bekapte hardstenen plint, de speklagen van witte natuursteen, de pseudo-kloosterkozijnen, kruisvensters en drielichten. De afgeschuinde hoektravee heeft een ietwat vooruitgeschoven korfboogdeur met in de cartouchevormige sluitsteen het opschrift "S.F. co 1927" onder een balkon met stenen balusters. Voorts decoratieve daklijst met rollaag, een haakse en een dubbele tandfries.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 86621 (bouwvergunning 10.01.1927).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neotraditioneel hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206511 (Geraadpleegd op 24-02-2020)