erfgoedobject

Residentie Albomen

bouwkundig element
ID
206516
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206516
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Complex dat deel uitmaakt van een grotere aanleg waarin ook de appartementsgebouwen op het Vriesenhof zijn opgenomen. Eén der eerste grote sociale wooncomplexen van Leuven, opgetrokken naar ontwerp van P. Stevens in 1954 in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij van de Goedkope Woonvertrekken te Leuven. Het complex aan de Tessenstraat wordt getypeerd door twee vooruitspringende toegangsportalen onder een langgerekte, claustra-vormig uitgewerkte lichtstrook die het trappenhuis begeleidt, en een doorgang naar het achterliggende Vriesenhof, met gelijkaardige appartementsblokken, getypeerd door langgerekte balkons en meer opengewerkte traptraveeën.

  • "Complexe de 59 appartements, à Louvain", in La Maison, jg. 13, nr. 9, 1957, p. 275-277.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Residentie Albomen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206516 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.