erfgoedobject

Burgerhuis met Lodewijk XVI-gevel

bouwkundig element
ID: 206520   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206520

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eind 18de-, begin 19de-eeuwse rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een ontpleisterde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl, gekenmerkt door verkleinende vensters in geriemde hardstenen omlijsting die ter hoogte van de tweede bouwlaag voorzien is van doorgetrokken lekdorpels, oren en sluitsteen met schijfmotief.

Risalietvormig uitgewerkte middentravee met Frans balkon in de tweede bouwlaag en een hoofdgestel op hardstenen voluutconsoles dat uitgewerkt is in de zwaar geprofileerde en sterk uitkragende kroonlijst, voorzien van steigergaten.

Naar ontwerp van V. Broos in 1946 aangepaste winkelpui, met behoud van originele sluitstenen die de oorspronkelijke ordonnantie suggereren.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 164671 (bouwvergunning 13.06.1946).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met Lodewijk XVI-gevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206520 (Geraadpleegd op 12-08-2020)