erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van R. Notéris

bouwkundig element
ID
206523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206523

Juridische gevolgen

Beschrijving

Handelspand dat in 1924 in eigentijdse stijl werd ontworpen door R. Notéris, als een breedhuis van vier bouwlagen onder een zadeldak met twee (later toegevoegde?) dakkapellen.

De gevel, opgetrokken in rode baksteen en similisteen, wordt sterk verticaal geleed door penanten en pilasters, die boven de tweede bouwlaag onderbroken worden door een gevelbreed balkon met langgerekte, gegroefde consoles en een balustrade met in de borstwering smeedijzeren hekwerk en een decoratieve bloemenkorf in reliëf.

De onderbouw - eerste en tweede bouwlaag - heeft een parement van similisteen en wordt gekenmerkt door een haast gevelbreed vijflicht met een decoratie van ingeschreven rechthoeken in de borstweringen. De decoratie van de bovenbouw is eerder ingetogen en beperkt zich tot het art deco geïnspireerde hoofdgestel met een eenvoudige houten kroonlijst op gekoppelde klossen en getrapte schouderstukken als aanzet van de aandaken.

Het schrijnwerk van de winkelpui en de vensters werd overal vervangen, uitgezonderd in de tweede bouwlaag.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83777 (bouwvergunning 28.03.1924).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Handelspand naar ontwerp van R. Notéris [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206523 (Geraadpleegd op )