erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van V. Rosseels

bouwkundig element
ID: 206524   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206524

Juridische gevolgen

Beschrijving

Handelspand dat in 1918 ontworpen werd door V. Rosseels als een breedhuis van drie bouwlagen onder een zadeldak met mansarde en spitsboogvormig dakvenster.

De gevel, opgetrokken in baksteen en similisteen, wordt gekenmerkt door een ronde erker en dito balkon met smeedijzeren balustrade in respectievelijk de tweede en de derde bouwlaag, door rechthoekige en boogvormige drielichten, en door een decoratie die verwijst naar de neorenaissance: bloem- en wortelmotieven en een vrouwenhoofd in het bekronende dakvenster.

Het oorspronkelijke schrijnwerk van de vensters bleef bewaard, evenals de winkelpui, die voorzien is van een bovenlicht met bloemmotieven in glas in lood.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77392 (bouwvergunning 11.02.1918).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand naar ontwerp van V. Rosseels [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206524 (Geraadpleegd op 12-08-2020)