erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken

bouwkundig element
ID: 206528   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206528

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai handelspand dat in 1921 ontworpen werd door L. Spéder en J. Vanderveken als een diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak, met oorspronkelijk een achteruitgang aan de Muntstraat.

De neotraditionele trapgevel is duidelijk geïnspireerd op de zogenaamde bak- en zandsteenstijl - hier echter met similisteen in plaats van zandhoudende kalksteen - en wordt getypeerd door een hoge plint, speklagen, een barokke rondboogdeur met oculusvormig bovenlicht, kruisvensters die in de tweede bouwlaag voorzien zijn van Franse balkons met balusters, pseudo-steigergaten, en een geveltop met serliana, rond oculus en overhoeks topstuk met bolbekroning.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80539 (bouwvergunning 23.05.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206528 (Geraadpleegd op 31-05-2020)