erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door J.F. Piscador

bouwkundig element
ID
206538
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206538

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sancta Maria-instituut
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Achteruit ten opzichte van de oude rooilijn ingeplant, in 1920 en door J.F. Piscador ontworpen winkel-/woonhuis van twee bouwlagen onder een leien mansardedak, met vijf traveeën aan de Tiensestraat en twee traveeën aan de Charles Deberiotstraat.

De gevel is opgetrokken in baksteen en similisteen en wordt gekenmerkt door elementen uit de 18de-eeuwse, Franse architectuur: een licht vooruitgeschoven middenrisaliet onder een boogfronton met oculus, guirlandes en strikmotief; steekboogvormige en rechthoekige muuropeningen - respectievelijk in de eerste en de tweede bouwlaag - met geriemde omlijsting en trapeziumvormige sluitsteen; met leeuwenkoppen afgedekte steigergaten; en een rechthoekig balkon met balustrade. Voorts kenmerkend zijn de horizontale geleding van de plint, de sierband, de waterlijsten, en de kroonlijst met tandlijst.

De vensters in de zijgevel zijn voorzien van smeedijzeren parapets.

Fraaie vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht en smeedijzeren diefijzers.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80334 (bouwvergunning 14.02.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Herenhuis

  • Is deel van
    Tiensestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door J.F. Piscador [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206538 (Geraadpleegd op 15-04-2021)