erfgoedobject

Woon- en handelspand

bouwkundig element
ID: 206539   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206539

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en handelspand
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

In 1920 door L. Spéder en J. Vanderveken ontworpen woon- en handelspand, dat op de oude rooilijn in 1921 (zie opschrift) werd ingeplant en door zijn ligging het voorkomen heeft van een hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak met dakkapel, met drie traveeën aan de Tiensestraat en twee traveeën die uitkijken naar de waterpomp, op de bouwaanvraag omschreven als "façade rue de Bériot", doch daar slechts voorzien van één travee.

De gevels in neorococostijl, opgetrokken in baksteen en blauwe hardsteen, worden getypeerd door een pui met geriemd omlijste, spiegelboogvormige muuropeningen en rocaillemotieven. De bovenbouw, afgelijnd door een hoekpilaster met Franse voegen, is eerder sober opgevat en wordt gekenmerkt door steekboogvensters met geriemde omlijstingen en siersluitsteen, en door een balkon met een sierlijke, smeedijzeren balustrade en een hardstenen balkonplaat op zware voluutconsole. De gevels worden beëindigd door een eenvoudige, geprofileerde kroonlijst.

Het schrijnwerk werd volledig vervangen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80096 (bouwvergunning 17.09.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woon- en handelspand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206539 (Geraadpleegd op 30-05-2020)