erfgoedobject

Handelspand van 1923 naar ontwerp van A. Stevens

bouwkundig element
ID
206541
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206541

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis dat in 1923 (zie cartouche) naar de plannen van A. Stevens en in opdracht van brouwerij Artois gebouwd werd als een enkelhuis in neotraditionele stijl.

De in baksteen en similisteen opgetrokken gevel wordt gekenmerkt door een hoge, afgeschuinde plint, speklagen en cordons, een breed, korfboogvormig uitstalraam met siersluitsteen, kruis- en bolkozijnen in negblokomlijstingen, en een getrapte gevelbekroning met overhoeks topstuk. Eerder a-typisch zijn de rechthoekige, gedrongen deur, en het balkon met getorste balusters erboven.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82728 (bouwvergunning 26.10.1923).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand van 1923 naar ontwerp van A. Stevens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206541 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.