erfgoedobject

Burgerhuis van 1914-1921

bouwkundig element
ID
206542
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206542

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1914-1921
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1914-1921
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de gevel "1914-1921" gedateerd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een lijstgevel in bak- en similisteen, gekenmerkt door oplopende pilasters die eindigen in een boogfries en de smalle deurtravee scheiden van de brede venstertravee met drielichten.

Typerend zijn de barokke rondboogdeur met oculusvormig bovenlicht en geprofileerde waterlijsten, de rondbogige muuropeningen in negblokomlijsting, de gebogen erker in de tweede bouwlaag, het balkon met balustrade erboven, en het Franse balkon in de derde bouwlaag.

Het door pilasters gescheiden drielicht op de begane grond vervangt een brede, korfboogvormige puiomlijsting en dateert van 1996, toen het pand intern volledig verbouwd werd omwille van de integratie in het scholencomplex van het Sancta Maria-instituut (architect S. Deneef).


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis van 1914-1921 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.