erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
206543
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206543

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Als één geheel gebouwd pand van vier traveeën en drie bouwlagen, in de 17de eeuw opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl en tot 1868 voorzien van een getrapte dakkapel en een trapgevel met laadvenster in de rechtse gevelhelft.

De gevel, voorzien van speklagen en vensters in negblokomlijsting, werd in 1868 in neoclassicistische stijl aangepast -door bepleistering en verlaging van de voormalige kruisvensters- en met één verdieping verhoogd met gedeeltelijk in de kroonlijst geïntegreerde schouderboogvensters waarboven spiegels die de tandlijst doorbreken. De twee bouwlagen hoge zijgevel aan de Ravenstraat, ietwat geknikt en voorzien van muurankers met kram en krul, telt drie traveeën met beluikte vensters op de begane grond en licht getoogde vensters op de verdieping en sluit aan op een tuinmuur met deur.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206543 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.