erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 206543   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206543

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Als één geheel gebouwd pand van vier traveeën en drie bouwlagen, in de 17de eeuw opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl en tot 1868 voorzien van een getrapte dakkapel en een trapgevel met laadvenster in de rechtse gevelhelft.

De gevel, voorzien van speklagen en vensters in negblokomlijsting, werd in 1868 in neoclassicistische stijl aangepast -door bepleistering en verlaging van de voormalige kruisvensters- en met één verdieping verhoogd met gedeeltelijk in de kroonlijst geïntegreerde schouderboogvensters waarboven spiegels die de tandlijst doorbreken. De twee bouwlagen hoge zijgevel aan de Ravenstraat, ietwat geknikt en voorzien van muurankers met kram en krul, telt drie traveeën met beluikte vensters op de begane grond en licht getoogde vensters op de verdieping en sluit aan op een tuinmuur met deur.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206543 (Geraadpleegd op 12-08-2020)