Handelspand dat in 1911 naar ontwerp van E. Peeters gebouwd werd, met drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De eclectische lijstgevel wordt gekenmerkt door een picturaal spel van lijnen en ontlastingsbogen in witte baksteen, een als drielicht uitgewerkt venster met balkon in de tweede bouwlaag, en een drielicht onder een houten kroonlijst op slanke voluutconsoles. Typerend zijn de halfronde, gebuikte balustrade in gietijzer met aan de 19de-eeuw refererende gestileerde plantmotieven, en de boogvelden boven de vensters met geglazuurde tegeltableaus in art-nouveaustijl, waarop bloemmotieven, en medaillons met een vrouwenhoofd, een kruik en een mannenhoofd.
Origineel schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten en recent gewijzigde winkelpui.
Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 72906 (bouwverg. 06.05.1911).
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Het pand werd opgenomen in de Vesaliussite. Bij de herbestemming van deze grootschalige site werd enkel de gevel van het historische pand behouden. De achterliggende structuren werden gesloopt en vervangen door nieuwe constructies.
Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant (2020).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand naar ontwerp van E. Peeters [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206555 (geraadpleegd op ).