erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van E. Peeters

bouwkundig element
ID: 206555   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206555

Juridische gevolgen

Beschrijving

Handelspand dat in 1911 naar ontwerp van E. Peeters gebouwd werd, met drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De eclectische lijstgevel wordt gekenmerkt door een picturaal spel van lijnen en ontlastingsbogen in witte baksteen, een als drielicht uitgewerkt venster met balkon in de tweede bouwlaag, en een drielicht onder een houten kroonlijst op slanke voluutconsoles. Typerend zijn de halfronde, gebuikte balustrade in gietijzer met aan de 19de-eeuw refererende gestileerde plantmotieven, en de boogvelden boven de vensters met geglazuurde tegeltableaus in art-nouveaustijl, waarop bloemmotieven, en medaillons met een vrouwenhoofd, een kruik en een mannenhoofd.

Origineel schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten en recent gewijzigde winkelpui.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 72906 (bouwverg. 06.05.1911).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand naar ontwerp van E. Peeters [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206555 (Geraadpleegd op 05-06-2020)