erfgoedobject

Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID: 206557   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206557

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1870 naar huidig uitzicht verhoogd pand met oudere kern, met drie travee├źn en drie verjongende bouwlagen onder een mansardedak met dakvenster. De neoclassicistische lijstgevel, in cartouche "GV 1870" gedateerd en bepleisterd met schijnvoegen, wordt gekenmerkt door rechthoekige vensters met doorgetrokken hardstenen lekdrempels en dito frontonbekroning in de tweede bouwlaag, vensters in een geriemde omlijsting met oren en dropmotief in de derde bouwlaag en een steekboogvormig dakvenster met waterlijst en balkon. Typisch neoclassicistisch zijn de met olijftakken en gelauwerde hoofden versierde frontons op voluutconsoles, de festoenen en medaillons met mannenprofielen, de met gestileerde bloemen versierde fries onder de kroonlijst, de smeedijzeren balustrade van het balkon, en het met bloem- en voluutmotief versierde schrijnwerk van de vensters in de tweede bouwlaag en het dakvenster.

Het oorspronkelijk 19de-eeuws schrijnwerk bleef bewaard. Gewijzigde begane grond.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 18263 (bouwvergunning 29.04.1870).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206557 (Geraadpleegd op 12-08-2020)