erfgoedobject

Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID
206557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206557

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1870 naar huidig uitzicht verhoogd pand met oudere kern, met drie traveeën en drie verjongende bouwlagen onder een mansardedak met dakvenster. De neoclassicistische lijstgevel, in cartouche "GV 1870" gedateerd en bepleisterd met schijnvoegen, wordt gekenmerkt door rechthoekige vensters met doorgetrokken hardstenen lekdrempels en dito frontonbekroning in de tweede bouwlaag, vensters in een geriemde omlijsting met oren en dropmotief in de derde bouwlaag en een steekboogvormig dakvenster met waterlijst en balkon. Typisch neoclassicistisch zijn de met olijftakken en gelauwerde hoofden versierde frontons op voluutconsoles, de festoenen en medaillons met mannenprofielen, de met gestileerde bloemen versierde fries onder de kroonlijst, de smeedijzeren balustrade van het balkon, en het met bloem- en voluutmotief versierde schrijnwerk van de vensters in de tweede bouwlaag en het dakvenster.

Het oorspronkelijk 19de-eeuws schrijnwerk bleef bewaard. Gewijzigde begane grond.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 18263 (bouwvergunning 29.04.1870).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het pand werd opgenomen in de Vesaliussite. Bij de herbestemming van deze grootschalige site werd enkel de gevel van het historische pand behouden. De achterliggende structuren werden gesloopt en vervangen door nieuwe constructies.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant (2020).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206557 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.