erfgoedobject

Hoekhuis met Tiensevest

bouwkundig element
ID: 206570   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206570

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mogelijk als één geheel ontworpen hoekhuis van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met vier traveeën aan de Tiensestraat, een afgeschuinde hoektravee, en één travee aan de Tiensevest. De bepleisterde lijstgevel, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, is sterk horizontaal geleed door cordons, doorgetrokken lekdrempels in de bovenbouw en een kroonlijst op modillons, en in neoclassicistische stijl gedecoreerd met licht getoogde vensters in geriemde omlijstingen en versierde sluitstenen met diamantkop, schelpmotief en geribde linten.

De begane grond werd meermaals aangepast, onder meer circa 1940, door toevoeging van de winkelpui met hardstenen plint en simili-parement.

Merkwaardig is de zogenaamde "wederopbouwsteen", aangebracht tussen deur en venster van het pand aan de Tiensestraat, hetgeen zou betekenen dat het pand bij de grote brand van 1914 (gedeeltelijk) verwoest werd en daarna (gedeeltelijk) heropgebouwd werd. Hiervan zijn echter geen sporen of archiefdocumenten terug te vinden.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis met Tiensevest [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206570 (Geraadpleegd op 12-08-2020)