erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van J. Vincke

bouwkundig element
ID: 206571   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206571

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1920 naar ontwerp van J. Vincke en na oorlogsschade heropgebouwd handelspand, bestaande uit drie traveeën en vier verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een volledig in witte baksteen en similisteen uitgevoerd gevelparement.

De door de art nouveau beïnvloede lijstgevel -met één verdieping verhoogd in het laatste kwart van de 20ste eeuw- wordt getypeerd door een twee traveeën breed balkon met smeedijzeren balustrade; rechthoekige vensters met lekdrempels, waterlijsten in de tweede bouwlaag en borstweringen met sgraffito-decoraties; en langgerekte consoles die eertijds een kroonlijst ondersteunden. Oorspronkelijk schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten.

In 1941 volledig gewijzigde begane grond.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand naar ontwerp van J. Vincke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206571 (Geraadpleegd op 05-06-2020)