erfgoedobject

Wederopbouwburgerhuis

bouwkundig element
ID
206574
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206574

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevelwand Martelarenplein
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Martelarenplein en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997

Beschrijving

In cartouches 1920 gedateerd en ontworpen door architect C. Goemans, wederopbouwpand van drie bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak, met horecafunctie op de begane grond. De lijstgevel refereert qua vormgeving en detaillering aan de Lodewijk XIV-stijl, met picturale toepassing van witte natuursteen op een bakstenen achtergrond, een kenmerkend verticaal en horizontaal lijnenspel door gevelhoge hoekpilasters en een middenrisaliet en geprononceerde cordons en muurbanden.

Typerend zijn verder de rechthoekige vensters met geknikte bovenhoeken - in de middentravee op de bovenste verdieping steekbogig en voorzien van een entablement – en de balusterleuningen, de kroonlijst met tandlijst, de oeils-de-boeuf en het ovaalvormige dakvenster, sierlijk omlijst met onder meer voluten en heden verdwenen boogfronton. Bewaard schrijnwerk en aangepaste pui.

Het pand opgenomen in het beschermde stadsgezicht van het Martelarenplein.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier Martelarenplein.
 • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76866 (bouwvergunning 16.04.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

 • Is deel van
  Martelarenplein en omgeving

 • Is deel van
  Tiensevest


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wederopbouwburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206574 (Geraadpleegd op 18-06-2021)