Heropgebouwd café en hotel

Beschrijving

Wederopbouwarchitectuur gekenmerkt door een meer eigentijdse vormgeving, aanleunend bij de art deco. De drie panden - elk drie bouwlagen en drie traveeën onder mansarde- of zadeldak - werden door architect A. Stevens in opdracht van de brouwerij "La Vignette" (zie embleem en opschriften op gevelplaten) gebouwd met café-inrichting op de begane grond en vergaderzaal op de verdieping erboven.

Nummer 16 opgetrokken met huisnaam "A L’ETOILE D’OR" en nummer 20 als "BRASSERIE NATIONALE" (zie de inscripties boven de pui en onder de kroonlijst) werden volgens archiefgegevens respectievelijk aangevat in 1915 en 1916 en voltooid in 1925 en 1924.

Nummer 22, dat dateert van 1924, figureert op het ontwerp als "HOTEL VIEUX-TEMPS CA".

De vrij strak geritmeerde opstanden - nummer 16 opgevat als een topgevel, nummer 20 en 22 als lijstgevels - onderscheiden zich onder meer door de stijltypische baksteenmotieven op de penanten en (hoek)lisenen, het decoratieve metselwerk op de borstweringen en de gestileerde en getande vormgeving van de lateien. Voorts typerend schrijnwerk, sierlijke balkonleuning in nummer 20 en massieve puipilasters gebost in nummer 16, geblokt aan weerszij van de ijzeren colonetten in nummer 20 en gegroefd in nummer 22.

De panden werden opgenomen in het beschermde stadsgezicht van het Martelarenplein.

• Afdeling ROHM Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier Martelarenplein.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83972 (bouwvergunning 23.09.1915 en 30. 03.1925); dossier 83973 (bouwvergunning 18.05.1916 en 25.04.1924); dossier 83974 (bouwvergunning 25.04.1924).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie