erfgoedobject

Eclectisch hoekhuis naar ontwerp van O. Devos

bouwkundig element
ID
206594
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206594

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar ontwerp van architect O. Devos in 1914 opgetrokken eclectisch hoekhuis met art nouveau inslag, vier bouwlagen + souterrain en tweemaal twee traveeën, met aan Vissersstraat la­gere aan­bouw onder schild­dak + afsluitingsmuur.

Baksteenbouw met hoekafronding en een expressieve vormgeving door het coloristische en horizontale effect van de witte muur­ban­den en boogstenen en de blauwe hard­ste­nen wa­ter­lijs­ten en ­lek­drem­pels en de ritmiek van de lisenen, vensternissen en decoratieve spaarvelden onder de kroonlijst met uitgelengde consoles.

Karakteristiek zijn verder de ordonnantie met smal­le deur- en brede ven­ster­travee in de voorgevel, de ge­va­rieerde ven­stervor­men met behouden fraai gedetailleerd houtwerk, de omlijsting en het schrijn- en traliewerk van de deur met zijvenstertje en het decoratief uitgewerkte Frans en buikig ijzeren balkon. In de zijgevel blindvensters in de eerste travee.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 75353 (bouwvergunning 22.01.1914).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch hoekhuis naar ontwerp van O. Devos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206594 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.