Kantoren en werkplaatsen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoren en werkplaatsen

Beschrijving

Voormalige kantoren en werkplaatsen van de Leuvense elektriciteitsmaatschappij. In 1909 als onderstation voor stroomverdeling opgericht op het perceel van het vroegere "Prinsen­hof". Het pand omvatte een drie traveeën breed kantoorgebouw dat aanvankelijk twee bouwlagen telde en in 1916 werd verhoogd met een derde, en links ernaast - achteruit wijkend ten opzichte van de rooilijn – magazijnen van één bouwlaag hoog, met toegangspoort en af­slui­tings­muur aan de straat.

Het complex, opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en witte natuursteen, onderging naderhand aanpassingen onder meer in 1933 toen de rechtse pandgevel werd gemoderniseerd en in 1960 door verbreding van de toegangspoort. Na verhuis van de maatschappij in 1946 naar Bondgenotenlaan 56-56A fungeerden de magazijnen nog hoofdzakelijk als garage: het entablement bewaart het opschrift "SOCIETE D’ELECTRICITE DE LOUVAIN". De kantoren werden recent omgevormd tot appartementen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen, Vaartstraat nummer 34, 36.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 70780 (bouwvergunning 18.11.1909), dossier 77208 (bouwvergunning 17.08.1916), dossier 92863 (bouwvergunning 07.09.1933), dossier 116057/5036 (bouwvergunning 01.12.1960).
  • LEFEVER F.A. 1984: Daar waar de Augustijnen woonden ..., in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en Omgeving, deel 24, 97-132.
  • MEULEMANS A. 1978: Oude Leuvense straten en huizen. De Vaart- en de Stapelhuisstraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oud­heidkundige kring voor Leuven en omgeving, Leu­ven, 31-33.
  • PEETERS M. 1983: Gids voor Oud Leuven, Antwerpen, 77 en 78.
  • UYTTERHOEVEN R. 1990: Leuven weleer. Op de westhelling en de Vesten, deel 6, Leuven.
  • VAN EVEN E. 1895: Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Aanvullende informatie

De werkplaatsen (nummer 36) zijn gesloopt en het kantoorgebouw (nummer 34) is aangepast met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els