erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
206599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206599

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee huizen die voorheen één ruim pand vormden, twee bouwlagen hoog met een gecombineerde trap- en lijstgevel, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Volgens archiefgegevens en oude foto’s kreeg het pand in 1854 een neoclassicistisch uitzicht door aanpassingen tot lijstgevel onder doorlopende kroonlijst, na het supprimeren van de trapgevel in de twee uiterst linkse traveeën en van het getrapte dakvenster boven de voorlaatste travee.

Het twee traveeën brede nummer 44 vertoont een be­pleis­terde en be­schil­derde gevel met en­kel­huis­op­stand. Het inmiddels ontpleisterde, drie traveeën tellende nummer 46 vertoont een kenmerkende tradi­tio­nele bak- en zand­steenbouw met afge­schuinde plint, speklagen, en op de boven­verdieping nog hoek- en neg­blok­ken omlijstingen. Gewijzigde or­don­nan­tie op de be­gane grond.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 17816 (bouwvergunning 29.09.1854).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206599 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.