Gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Vier gekoppelde burgerhuizen opgetrokken in 1914-1920 ter vervan­ging van een in 1802 door P.J. Deswert - één van de ko­pers van het voor­malige au­gus­tijnen­kloos­ter - gebouwd ruim U-vormig complex, waarin van 1804 tot 1874 de "maison de banque Terwagne et Deswert" (nadien "Banque centrale de la Dyle" zie nummer 39) was gevestigd en waarvan volgens de bouwaanvraag muurgedeelten in de nieuwe panden werden verwerkt(?).

Eclectische enkelhuizen met twee aan twee gespiegelde opstanden, van drie bouwlagen en twee traveeën, onder doorlopend zadeldak. Tijdstyperende architectuur met contrasterende verwerking van baksteen, witte bak-, natuursteen en blauwe hardsteen, een or­don­nan­tie met smal­le deur- en brede venster­travee in risa­liet, geaccentueerd door een balkon ter hoogte van de tweede bouwlaag, en rechthoekige en getoogde openingen onder overspannende bogen met diamantkopsleutel en ten dele nog origineel schrijnwerk. Bewaarde houten kroonlijst op sierconsoles bij nummer 51. Toegevoegde dakvensters (nummer 51 in 1963 en 53 in 1975).

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76060 (bouwvergunning 03.08.1914); dossier 117565 (1963), dossier 124395/7855 (1975).
  • LEFEVER F.A. 1984: Daar waar de Augustijnen woonden ..., in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en Omgeving, deel 24, 123-124.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie