Vier gekoppelde burgerhuizen opgetrokken in 1914-1920 ter vervanging van een in 1802 door P.J. Deswert - één van de kopers van het voormalige augustijnenklooster - gebouwd ruim U-vormig complex, waarin van 1804 tot 1874 de "maison de banque Terwagne et Deswert" (nadien "Banque centrale de la Dyle" zie nummer 39) was gevestigd en waarvan volgens de bouwaanvraag muurgedeelten in de nieuwe panden werden verwerkt(?).
Eclectische enkelhuizen met twee aan twee gespiegelde opstanden, van drie bouwlagen en twee traveeën, onder doorlopend zadeldak. Tijdstyperende architectuur met contrasterende verwerking van baksteen, witte bak-, natuursteen en blauwe hardsteen, een ordonnantie met smalle deur- en brede venstertravee in risaliet, geaccentueerd door een balkon ter hoogte van de tweede bouwlaag, en rechthoekige en getoogde openingen onder overspannende bogen met diamantkopsleutel en ten dele nog origineel schrijnwerk. Bewaarde houten kroonlijst op sierconsoles bij nummer 51. Toegevoegde dakvensters (nummer 51 in 1963 en 53 in 1975).
LEFEVER F.A. 1984: Daar waar de Augustijnen woonden ..., in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en Omgeving, deel 24, 123-124.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)