Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis met dubbelhuisopstand, drie bouwlagen en vijf traveeën onder kunstleien zadeldak, volgens het ontwerp daterend van 1852, mogelijk met oudere kern.

Bakstenen lijstgevel - heden ontpleisterd - met verwerking van hard- en zandsteen voor de plint en het lijstwerk. Stijltypische gevelopstand met horizontale geleding door tot cordons doorgetrokken lekdrempels, rechthoekige vensters en een geaccentueerd risaliet met rechthoekige poort in entablementomlijsting en lekdrempel op consoles ter hoogte van de bovenste verdieping. In 1895 toegevoegd twee traveeën breed balkon. Zandstenen steigergaten onder de houten gekorniste kroonlijst op modillons.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 11403 (bouwvergunning 22.03.1852), dossier 56822 (bouwvergunning 10.04.1895).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie