erfgoedobject

Stadswoning Die Groote Swaene

bouwkundig element
ID: 206622   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206622

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het monumentale, diepgerichte enkelhuis dat in de 17de eeuw onder de huisnaam "Die Groote Swaene" was gekend, telt vier in hoogte afnemende bouwlagen en een entresol, drie traveeën op de bovenverdiepingen en is afgedekt door een leien schilddak. De voorgevel ervan dateert uit de 19de eeuw, doch de kern is vermoedelijk ouder.

De gedecapeerde, bakstenen lijstgevel bevat een hardstenen plint en wordt bekroond door een houten kroonlijst met modillons. De onderbouw met gedeeltelijk bewaard natuurstenen parement werd in 1938 vernieuwd. Leo Dierickx ontwierp toen een winkelpui met een gevelbreed beglaasd oppervlak en een licht opwaarts overkragende, eveneens beglaasde entresol. Op de latei die deze etalages van elkaar scheidt was het opschrift "IJZERWAREN" aangebracht. Ter hoogte van de bovenverdiepingen benadrukken de doorgetrokken lekdrempels en het geprofileerde cordon tussen de derde en de vierde bouwlaag de horizontale gevelgeleding. De vensters zijn er rechthoekig afgelijnd.

Mogelijk bevatte het pand oorspronkelijk achteraan een topgevel (zie zichtbaar zandstenen schouderstuk); de gedeeltelijk zichtbare zijgevels vertonen bewaarde steigergaten en sporen van ontlastingsbogen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99153 (bouwvergunning 29.07.1938).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning Die Groote Swaene [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206622 (Geraadpleegd op 17-02-2020)