erfgoedobject

Burgerwoningen van 1921

bouwkundig element
ID
206635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206635

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen van 1921
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen van 1921
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee gespiegelde burgerwoningen die na oorlogsvernielingen in 1921 door C. Goemans werden heropgebouwd als enkelhuizen met twee traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedaken (deels leien, deels pannen) met telkens twee rechthoekige dakkapellen.

De gevels in zogenaamde wederopbouwstijl zijn opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en worden getypeerd door een rondboogvenster met Frans balkon op de bel-etage, door een halfronde erker in de tweede bouwlaag, door een oculusvormig bovenlicht boven de deuren, en door de horizontale lijnen van de hardstenen lekdrempels, de cordons en sierbanden, de hoofdgestellen boven de deuren, en de houten kroonlijst op voluutconsoles.

Met uitzondering van de ramen in de dakkapellen van nummer 13, bleef overal het oorspronkelijk schrijnwerk met roedeverdeling in het bovenlicht bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80659 (bouwvergunning 13.04.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerwoningen van 1921 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.