erfgoedobject

Burgerhuizen van 1922

bouwkundig element
ID
206636
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206636

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1922
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen van 1922
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1922 door V. Boelens heropgebouwde enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder steile zadeldaken. De gespiegelde gevels met neotraditionele inslag worden gekenmerkt door speklagen en hoekkettingen in similisteen, door een smalle deurtravee en een brede, risalietvormige venstertravee die als puntgevel is uitgewerkt, met een drielicht op de begane grond, een rechthoekige houten erker in de tweede bouwlaag en een rondboogvenster met klein balkon in de dakverdieping. Met uitzondering van de deur en het gelijkvloerse venster van nummer 21, bleef het oorspronkelijke schrijnwerk met roedeverdeling overal bewaard. Nummer 19 met opschrift "VICTOR BOELENS ARCHTE" in een gevelplaat. Nummer 21 met nog de oorspronkelijke dakkapel in de deurtravee.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81689 (bouwvergunning 08.05.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen van 1922 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206636 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.