erfgoedobject

Complex ontworpen door E. Goethals

bouwkundig element
ID: 206643   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206643

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1945 door E. Goethals ontworpen complex op U-vormige plattegrond, met een garage, toonzaal en magazijn op de begane grond en woonvertrekken op de verdiepingen. Het complex is opgevat als een dubbelhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een plat dak, met een op het modernisme ge├»nspireerde lijstgevel die gekenmerkt wordt door een parement van witte natuursteen, en een erker met afgeronde hoeken boven een portaal waarin de toegangsdeur en de poort naar de achterliggende dienstruimtes en magazijnen. Stijltypisch zijn de decoratieve diefijzers voor de poort, de deur en het belendende venster, en de horizontale geleding van de eenvoudige, rechthoekige vensters, de lekdrempels en cordons, de daklijst en de balustrade van het dakterras.

Het geheel werd in de jaren 1960-1970 met een bouwlaag verhoogd, en recentelijk gerenoveerd, waarbij onder meer het oorspronkelijke schrijnwerk met glas in lood vervangen werd door aluminium raamwerk met dubbele beglazing.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 103575 (bouwvergunning 18.05.1945).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Complex ontworpen door E. Goethals [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206643 (Geraadpleegd op 23-09-2019)