erfgoedobject

Burgerwoning ontworpen door F. Vanderperre

bouwkundig element
ID
206647
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206647

Juridische gevolgen

Beschrijving

Door F. Vanderperre vermoedelijk in 1892 opgetrokken burgerwoning in eclectische stijl, opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een smalle deurtravee en een brede venstertravee tussen pilasters, en een hoofdgestel waarin het opschrift "ANNO" en sierankers met initialen "VD P" (Vanderperre).

De eclectische lijstgevel wordt gekenmerkt door in -en uitspringende gevelvlakken, en het kleurcontrast van de gebruikte materialen: baksteen, witte natuursteen voor onder andere sierbanden, diamantkoppen en vensteromlijstingen, en blauwe hardsteen voor de plint, de rechtstanden van de deur, en de balkonplaat en -balustrade. Typerend zijn voorts het venster met waaiermotief, negblokomlijsting en gecontourneerde voluten in de deurtravee, en het pseudo-boogvenster met Ionische zuiltjes, metalen latei met rozetten, en gebogen waterlijsten die uitlopen op krullen. Het pand werd recentelijk grondig gerenoveerd, waarbij - met uitzondering van de reeds eerder vervangen deur - het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard bleef.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 53501 (bouwvergunning 18.08.1892).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerwoning ontworpen door F. Vanderperre [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206647 (Geraadpleegd op 08-05-2021)