Woningen naar ontwerp van Lefever

Beschrijving

In 1873 naar ontwerp van architect Lefever opgetrokken breedhuizen van drie traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak (nummer 102 afgesnuit). Met uitzondering van nummer 102, ontpleisterde lijstgevels in neoclassicistische stijl, gekenmerkt door een rechthoekige deur in een hardstenen platte bandomlijsting, rechthoekige vensters op de begane grond, licht getoogde vensters in de bovenbouw en in de middentravee een fraai balkon op voluutconsoles met smeedijzeren balustrade. Horizontale geleding door de hardstenen plint met keldergaten, doorgetrokken lekdrempels en de houten tand- en kroonlijst op klossen.

Op het stadspark uitkijkende achtergevels met twee traveeën, gekenmerkt door rondboogvormige muuropeningen in de traptravee en een fraai balkon op voluutconsoles, in nummer 98 en 100 voorzien van een fraaie gietijzeren balustrade. Blinde en bepleisterde zijgevel.

Nummer 100 met toegevoegde dakvensters.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 25022 (bouwvergunning 25.08.1873); dossier 116264/5113 (bouwvergunning 13.04.1961).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie