erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 206664   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206664

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Statig herenhuis, opgetrokken in 1877 in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en opgevat als een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met souterrain en mezzanino onder een pannen zadeldak.

De bepleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl wordt horizontaal geleed door de hoge, hardstenen plint met getraliede souterrainvensters, Franse voegen ter hoogte van de bel-etage, kordons, doorgetrokken lekdorpels en een rijk uitgewerkte tand- en kroonlijst op slanke voluutconsoles.

Kenmerkend zijn voorts de risalietvormige poorttravee waarin een rondboogpoort met bovenlicht, de vlak omlijste rechthoekige vensters op de begane grond, de steekboogvensters in een geriemde omlijsting met oren, guirlande en diamantkopsluitsteen en de verhoogde borstweringen met dropmotief. Fraaie houten koetspoort en gietijzeren voetenschrapers.

Interieur. Neoclassicistisch interieur met planken vloeren, lambriseringen, marmeren schouwen, gestucte plafonds, en een fraaie trap.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 30591 (bouwvergunning 29.01.1877).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206664 (Geraadpleegd op 02-06-2020)