erfgoedobject

Stadswoningen naar ontwerp van Edouard Mispelter

bouwkundig element
ID
206666
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206666

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1929 naar ontwerp van E.(?) Mispelter gebouwde bel-etagewoningen, nummer 5-5C ontworpen als opbrengstwoning, waarvan de garage geïncorporeerd werd bij de ruimere woning nummer 7.

Fraaie enkelhuizen met lijstgevels in art-decostijl, getypeerd door een hardstenen plint, verdiepte traveeën, borstweringen in gele baksteen, driehoekige erkers en balkon, trapmotieven, en decoratieve diefijzers met driehoek- en krulmotief voor deuren, garagepoort en souterrainvenster.

Met uitzondering van de verdiepte erker in nummer 7, bleef overal het oorspronkelijke schrijnwerk bewaard: traditionele T-vensters met geometrische roeden in het bovenlicht. Nummer 5-5C: kroonlijst op platte klossen en mansardedak met één dakkapel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 89389 (bouwvergunning 15.11.1929).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen naar ontwerp van Edouard Mispelter [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206666 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.