erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van E. Mispelter

bouwkundig element
ID: 206667   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206667

Juridische gevolgen

Beschrijving

Handelspand uit 1928 naar de plannen van E. Mispelter, opgevat als enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak.

De lijstgevel met hardstenen winkelpui, voorzien van een zware puilijst, dubbele toegang (woning en winkel) en een vitrine met overhoeks uitstalraam, wordt gekenmerkt door een gevelbrede erker in de tweede bouwlaag, rustend op een zeshoekige vloerplaat met dito bakstenen borstwering en een zware middenstijl, en overgaand in een overhoekse erker ter hoogte van het bovenlicht.

Het oorspronkelijk schrijnwerk, dat karakterbepalend is voor heel de gevel, bleef overal bewaard, met uitzondering van de inkompartij.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 86846 (bouwvergunning 30.03.1928).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand naar ontwerp van E. Mispelter [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206667 (Geraadpleegd op 21-02-2020)