erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van A. Stevens

bouwkundig element
ID: 206676   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206676

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis dat in 1920 samen met het aanpalende pand (nummer 10) werd opgetrokken volgens de plannen van A. Stevens, met één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak.

De gevel in afgezwakte historiserende stijl heeft een eenvoudige, rechthoekige puiomlijsting in similisteen, drielichten met Franse balkons in de bovenbouw - korfboogvormig in de tweede en rechthoekig in de derde bouwlaag - en een gewijzigd dakvenster waarvan enkel nog de simili-rechtstanden en inzwenkende voluten oorspronkelijk zijn.

De gevel wordt voorts horizontaal geleed door de hardstenen puilijst, de dito cordons en waterlijsten boven de vensters, de muurbanden van similisteen, en het hoofdgestel met spiegelfries (opschrift "1914/ 1920"), tand- en kroonlijst. Gewijzigd schrijnwerk doch oorspronkelijke gietijzeren balustrades.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79163 (bouwvergunning 26.04.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

  • Is deel van
    Zeelstraat

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning naar ontwerp van A. Stevens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206676 (Geraadpleegd op 05-06-2020)