erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 206682   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206682

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Twee gespiegelde bel-etagewoningen met neoclassicistische inslag, opgetrokken in 1920 naar een ontwerp van architect J. Vincke als enkelhuizen van twee traveeën, een souterrain met garage en drie bouwlagen onder een leien mansardedak. Beide lijstgevels zijn volledig opgetrokken in witte natuursteen en worden gedomineerd door een twee bouwlagen hoge golvende erker, onder een balkon met smeedijzeren balustrade en uitlopend in een neobarok dakvenster met gebogen fronton en oculus. Kenmerkend zijn de korfboogvormige vensters, de doorlopende waterlijsten tussen de bouwlagen, de gebogen houten kroonlijsten met tandfries, en de van florale sculptuur voorziene consoles en cartouches. Het souterrain werd bij een latere verbouwing in twee bouwlagen verdeeld.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79189 (bouwvergunning 19.02.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206682 (Geraadpleegd op 09-07-2020)