erfgoedobject

Burgerhuis uit 1935

bouwkundig element
ID
206684
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206684

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis uit 1935
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning uit 1935
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruime burgerwoning uit 1935, opgevat als een dubbelhuis in modernistische stijl met art-deco-inslag. De doorlopende simili-latei boven de begane grond bevat links in reliëf "Leon Ide, architecte, Le Coq //m" en rechts "J. Vanderlinden, entrepreneur, Louvain".

De woning omvat drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak en een symmetrisch opgevatte lijstgevel in gele baksteen en similisteen. De smalle deurtravee is opgevat als middenrisaliet met in de bovenbouw een in trappen verdiept spaarveld, en wordt geflankeerd door brede venstertraveeën met een erkervormig uitgewerkte bovenbouw uitlopend op een balkon in de mansarde. Typerend zijn de in similisteen uitgewerkte elementen in art-decostijl: de onder- en bovendorpels van de rechthoekige vensteropeningen, de luifel van het inkomportaal, en de consoles en bekroningen van erkers en lisenen. Verder fraai houten en metalen schrijnwerk met glas in lood in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95251 (bouwvergunning 23.04.1935).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis uit 1935 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206684 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.