erfgoedobject

Hoekensemble ontworpen door Spreutel

bouwkundig element
ID
206686
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206686

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekensemble opgetrokken naar ontwerp van architect Spreutel in 1900. Het geheel met souterrain en drie bouwlagen onder zadeldak bestaat uit twee enkelhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldformatie aan de Geldenaaksevest, en een dubbelhuis met een venstertravee aan de Vest en drie traveeën in de Dekenstraat. De baksteenbouw bevat een hardstenen plint, dito cordons, muurbanden van witte natuursteen en zwarte gesinterde baksteen en een houten kroonlijst met consoles en tandfries. De spiegelboogvormige deuropeningen en rechthoekige souterrainvensters zijn in hardstenen negblokomlijstingen gevat. De steekboogvormige vensteropeningen hebben ontlastingsbogen met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Kenmerkend zijn verder de risalietvormige venstertraveeën aan de vestzijde met Franse balkons op de bel-etage en balkons met buikige balustrades in de bovenbouw. Dekenstraat nummer 89 heeft nog het oorspronkelijke schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 62160 (bouwvergunning 19.03.1900).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekensemble ontworpen door Spreutel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206686 (Geraadpleegd op )