erfgoedobject

Burgerhuis van 1911

bouwkundig element
ID
206688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206688

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1911
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1911
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Naar een eclectisch ontwerp van architect O. Devos in 1911 opgetrokken enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel is strak horizontaal geleed door de hardstenen plint met cassetten, de dito cordons, de muurbanden van witte baksteen, de zandkalkstenen triglieffries boven de eerste bouwlaag, en de houten kroonlijst met consooltjes, klossen en tandfries. Verticaliserend zijn dan weer de gevelhoge pilasters aan weerszijden van de venstertravee. Voorts typerend zijn het hardstenen balkon met natuurstenen balustrade, en de steekboogvormige vensters met geprofileerde, zandkalkstenen boogstenen en gedecoreerde sluitsteen in de bovenbouw. Art-nouveau-zweepslagmotieven en smeedijzeren voetenschraper in de plint.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72756 (bouwvergunning 10.04.1911).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis van 1911 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206688 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.