erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 206689   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206689

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerwoning in eclectische stijl met-art nouveau-inslag, opgetrokken in 1911 naar de plannen van architect O. Devos. Het drie bouwlagen hoge enkelhuis met leien zadeldak heeft een lijstgevel met een smalle deur- en een brede, risalietvormige venstertravee en wordt afgelijnd door een kwarthol beplankte kroonlijst op consoles, die boven de venstertravee gebogen is. Baksteenbouw op hardstenen sokkel, horizontaal geleed door waterlijsten in blauwe hardsteen en muurbanden in witte baksteen, en versierd met decoraties in witte natuursteen. Stijltypisch zijn de diverse venstervormen - rechthoekig, rond-, korf-, steek- en hoefijzerboogvormig -, en de zweepslagmotieven in het houten schrijnwerk en de smeedijzeren balustrades.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72756 (bouwvergunning 10.04.1911).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206689 (Geraadpleegd op 09-07-2020)