erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
206689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206689

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning in eclectische stijl met-art nouveau-inslag, opgetrokken in 1911 naar de plannen van architect O. Devos. Het drie bouwlagen hoge enkelhuis met leien zadeldak heeft een lijstgevel met een smalle deur- en een brede, risalietvormige venstertravee en wordt afgelijnd door een kwarthol beplankte kroonlijst op consoles, die boven de venstertravee gebogen is. Baksteenbouw op hardstenen sokkel, horizontaal geleed door waterlijsten in blauwe hardsteen en muurbanden in witte baksteen, en versierd met decoraties in witte natuursteen. Stijltypisch zijn de diverse venstervormen - rechthoekig, rond-, korf-, steek- en hoefijzerboogvormig -, en de zweepslagmotieven in het houten schrijnwerk en de smeedijzeren balustrades.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72756 (bouwvergunning 10.04.1911).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.