Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische burgerwoning

Beschrijving

Burgerwoning in eclectische stijl met-art nouveau-inslag, opgetrokken in 1911 naar de plannen van architect O. Devos. Het drie bouwlagen hoge enkelhuis met leien zadeldak heeft een lijstgevel met een smalle deur- en een brede, risalietvormige venstertravee en wordt afgelijnd door een kwarthol beplankte kroonlijst op consoles, die boven de venstertravee gebogen is. Baksteenbouw op hardstenen sokkel, horizontaal geleed door waterlijsten in blauwe hardsteen en muurbanden in witte baksteen, en versierd met decoraties in witte natuursteen. Stijltypisch zijn de diverse venstervormen - rechthoekig, rond-, korf-, steek- en hoefijzerboogvormig -, en de zweepslagmotieven in het houten schrijnwerk en de smeedijzeren balustrades.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72756 (bouwvergunning 10.04.1911).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie