erfgoedobject

Hoekwoning

bouwkundig element
ID: 206690   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206690

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Ruime hoekwoning, door middel van een jaarsteen in de zijgevel "1911" gedateerd en gebouwd naar ontwerp van O. Devos. Het geheel bestaat uit een woonhuis aan de Geldenaaksevest en een atelier op het einde van een tuin, die van de Henri Regastraat afgesloten is door middel van een tuinmuur met poort.

Het woonhuis, met souterrain, verhoogde begane grond, verdieping en een half in het leien zadeldak verscholen bouwlaag, heeft een ruwe hardstenen onderbouw en een rood bakstenen bovenbouw, die wordt afgelijnd door een houten kroonlijst op consoles. Typisch zijn de hoektravee met een erker onder balkon en vierkant torentje, de verspringende travee-indeling met diverse venstervormen, en het kleurcontrast door het materiaalgebruik voor kordons, muurbanden, vensteromlijstingen en ontlastingsbogen.

Aan de Geldenaaksevest bevindt zich de toegangsdeur met glas-in-lood-bovenlicht onder een geprofileeerde rondboog. Grotendeels bewaard schrijnwerk met inbreng van dubbele beglazing. Een bakstenen tuinmuur, geleed door spiegels, bevat een poort onder gebogen fronton en leidt naar het twee bouwlagen hoge achterhuis, dat gekenmerkt wordt door een plat dak, een garagepoort en een halfrond fronton aan de tuinzijde.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72756 (bouwvergunning 10.04.1911), dossier 92248 (bouwvergunning 18.07.1932).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206690 (Geraadpleegd op 09-07-2020)