erfgoedobject

Hoekwoning

bouwkundig element
ID
206691
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206691

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekwoning met tuin aan de Henri Regastraat, ontworpen door O. Devos en in het boogveld van het balkonvenster benoemd en gedateerd "L’ABRI/ 1914-1915". Het pand omvat drie bouwlagen onder een pannen schilddak. De roodbakstenen gevels worden horizontaal geleed door een plint in breuksteen, cordons tussen de bouwlagen, muurbanden van witte en gesinterde baksteen en een houten kroonlijst op slanke voluutconsoles. Ze zijn opengewerkt met steek- en korfboogvormige, evenals rechthoekige vensters, deels in spaarvelden. Kenmerkend is de geaccentueerde hoektravee met een erker in de tweede bouwlaag, een balkon in de derde bouwlaag en een bekronend torentje in het dak. Opvallend art-nouveau-getint deurgeheel met zijlicht, hardstenen stijl en kalf, en een halfrond bovenlicht met glas in lood. De bakstenen tuinmuur met spiegels bevat een rechthoekige deur in hardstenen platte bandomlijsting.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76032 (bouwvergunning 06.07.1914).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206691 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.