erfgoedobject

Hoekwoning

bouwkundig element
ID: 206691   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206691

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoekwoning met tuin aan de Henri Regastraat, ontworpen door O. Devos en in het boogveld van het balkonvenster benoemd en gedateerd "L’ABRI/ 1914-1915". Het pand omvat drie bouwlagen onder een pannen schilddak. De roodbakstenen gevels worden horizontaal geleed door een plint in breuksteen, cordons tussen de bouwlagen, muurbanden van witte en gesinterde baksteen en een houten kroonlijst op slanke voluutconsoles. Ze zijn opengewerkt met steek- en korfboogvormige, evenals rechthoekige vensters, deels in spaarvelden. Kenmerkend is de geaccentueerde hoektravee met een erker in de tweede bouwlaag, een balkon in de derde bouwlaag en een bekronend torentje in het dak. Opvallend art-nouveau-getint deurgeheel met zijlicht, hardstenen stijl en kalf, en een halfrond bovenlicht met glas in lood. De bakstenen tuinmuur met spiegels bevat een rechthoekige deur in hardstenen platte bandomlijsting.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76032 (bouwvergunning 06.07.1914).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206691 (Geraadpleegd op 09-07-2020)