erfgoedobject

Hoekwoning in cottagestijl

bouwkundig element
ID
206695
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206695

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime hoekwoning, vermoedelijk naar een ontwerp van O. Devos in 1908 opgetrokken in cottagestijl. Het pand telt een souterrain, twee bouwlagen en een half in het leien schilddak verscholen verdieping en heeft twee traveeën aan de Geldenaaksevest, een afgeschuinde hoektravee en een travee in de Frederik Lintsstraat, waar zich ook een éénbouwlaag hoge achterbouw met wintertuin en een tuinmuur met poort bevinden.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een ruwe, hardstenen sokkel en worden afgelijnd door een fries van witte steentjes en een houten kroonlijst op slanke voluutconsoles, doorbroken door de drielichten van de dakverdieping. Het geaccentueerd hoekrisaliet met houten erker onder balkon loopt uit op een vakwerkgevel onder een afgewolfd zadeldak met dakkruis. Kenmerkend zijn de kleurcontrasten gevormd door het rode metselwerk met muurbanden van witte en gesinterde bakstenen, dito ontlastingsbogen, de blauwe hardsteen van waterlijsten, halfronde balkons en aanzetstenen, het zwarte smeedwerk en het groen geschilderd houtwerk. In de verheven travee aan de Geldenaaksevest, een opvallend deurgeheel gevormd door een vleugeldeur met boven- en zijlichten onder een overspannende korfboog.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 70358 (bouwvergunning 03.09.1908).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekwoning in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206695 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.