Burgerhuis ontworpen door A. De Buck

Beschrijving

Burgerhuis dat gebouwd werd in 1912 naar de plannen van A. De Buck als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak met dakvenster.

De eclectische gevel wordt horizontaal geleed door de deels hardstenen, deels kalkstenen plint, door muurbanden en ontlastingsbogen van witte baksteen, en door de fraaie kroonlijst op langgerekte consoles. Kenmerkend zijn voorts de vleugeldeur met rechthoekig zijlicht en korfboogvormig bovenlicht, de boogvormige vensters met zandkalkstenen hoekblokken en sluitstenen, de balkons met naar de art nouveau verwijzende gesmede balustrades met gestileerde bloemmotieven, en het van 1922 daterende schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73754 (bouwvergunning 06.05.1912, 28.08.1922).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie