Hoekpand met winkelfunctie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand met winkelfunctie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

Beschrijving

In zijn huidige vorm, ruim hoekpand met vier op vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een afgeschuind zadeldak (leien), voorzien van twee dakvensters onder dito zadeldakjes. In oorsprong vormde dit pand één van de twaalf, door het kapittel van Sint-Pieters opgetrokken huurhuizen (zie straatinleiding), daterend van na 1635 en in 1674 gekend als "den Ouden Peter". Blijkens archiefgegevens omvatte het eertijds twee bouwlagen plus een insteekverdieping, met aan Mechelsestraat een brede trapgevel en aan Grote Markt een twee traveeën tellende lijstgevel met getrapt dakvenster. In 1855 werd dit pand door architect P. Verheyden in neoclassicistische stijl aangepast, met toevoeging van een derde bouwlaag. Op begin 20ste-eeuwse foto's figureert het met bepleisterde lijstgevels, met aan marktzijde inmiddels incorporatie van het vroeger belendende twee traveeën brede rechterpand -, voorts met opschriften "AMERIKAANSCH HUIS - MAISON AMERICAINE" en winkelfunctie op de begane grond. Het huidige uitzicht resulteert van de aanpassingen in 1951-1952 door brouwerij Artois naar plannen van architect P. Stevens, waarbij onder meer voor de bovenbouw vernieuwing van het baksteenparement met verwerking van witte natuursteen voor de hoekketting en de hoekblokken, bovendorpels en lekdrempels van de vensters; de begane grond met bekleding van similisteen, cafépui met pilasterdecor en opschriften "IN DE TON" in gevelplaten boven de toegangen; privé-ingang uiterst rechts.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 19332 (bouwvergunning 11.06.1855); dossier 108687 (bouwvergunning 05.06.1951 en 24.03.1952).
  • MEULEMANS A., Huizen en straten van het Oude Leuven: bewerking, aanpassingen, aanvullingen door P. Reekmans, H. Meulemans, L. Galicia in Jaarboek Leuvens Historisch Genootschap, Leuven, 2004, dl. I: patrimonium, p. 130-131; deel II: atlas, p. 11.
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Grote Markt met de Sint-Pieterskerk en het verdwenen kerkhof, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en omgeving, deel 13, 1973, p. 80-81.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven, Bierstad door de eeuwen heen, Leuven, 1983, fig. 89.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Naar de Biest en tot aan de Westhelling: Brusselsestraat, Kapucijnenvoer, Fonteinstraat...., deel 5, Leuven, 1989, fig. 2a-b, 3a-b.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie